Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

3 Οκτωβρίου 2011
Την ανάληψη δράσεων, για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, από την κατασκευή των μεγάλων έργων, υπο-δομής, στην άγρια ζωή και τους βιότοπους της, ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Αρκτούρος, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο (ΙΕΝΕ) την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Καστοριάς.


Η επιλογή της Καστοριάς, για την διοργάνωση της ημερίδας, δεν έγινε τυχαία, αφού αυτό τον καιρό υλοποιείται εδώ, από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και την “ανταγωνίστρια” ΜΚΟ “Καλλιστώ” το περιβόητο πρόγραμμα Life, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με το ίδιο αντικείμενο αλλά χωρίς μέχρι στιγμής μετρήσιμα αποτελέσματα! Αντίθετα οι εμφανίσεις της αρκούδας σε κατοικημένους χώρους, έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προκαλώντας τον πανικό στους κατοίκους της υπαίθρου!
Ενδεικτικές της μεγάλης σύγχυσης, που επικρατεί στο χώρο της κρατικοδίαιτης οικολογίας, είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αρκτούρου και δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος διαχώρισε την θέση του απ΄ όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, λέγοντας: “Ναι μεν καταφέραμε να χαράξουμε ένα μεγάλο βιότοπο της αρκούδας, ωστόσο το θέμα έχει ξεφύγει από την προστασία του Αρκτούρου”. Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος, έστειλε το “πάρθιο” βέλος προς την άλλη πλευρά, με το επιχείρημα: “Τα ζώα δεν ξέρουν να διαβάζουν ταμπέλες ούτε και να ακούν, γι΄ αυτό επιβάλλεται να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, για την προστασία τους”. Η τελευταία αποστροφή των δηλώσεων του Γ. Μπουτάρη, εμπεριέχει σαφείς υπαινιγμούς, για την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος Life, το οποίο έχει περιπέσει σε τέλμα, μετά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται ανοιχτά, από στελέχη της περιφέρειας.


Αποστασιοποιημένος από το πρόγραμμα Life, εμφανίζεται και ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Σαββόπουλος, ο οποίος από φανατικός υπέρμαχός του, έγινε αυστηρός κριτής και επα ναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, τον γνωστό αφορισμό του: “Για μένα μεγαλύτερη αξία έχει ο άνθρωπος, από την άγρια ζωή”!


ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Το ενδιαφέρον 40 επιστημόνων από 20 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα αποτελέσουν την μελλοντική γενιά των κατασκευαστών οδικών αξόνων, συγκέντρωσε η συγκεκριμένη ημερίδα, που σκοπό είχε την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, στην μείωση των επιπτώσεων στην άγρια ζωή, από την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής.
“Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του θέματος σε εθνικό επίπεδο και η κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών και φορέων, για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα στους μεγάλους άξονες, όπου σημειώνονται ατυχήματα με θύματα τα άγρια ζώα”, δήλωσε ο διευθυντής του Αρκτούρου Λ. Γεωργιάγης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, που κατατέθηκαν στην ημερίδα: από τα έτη 2003 έως 2011, έχουν καταγραφεί συνολικά 48 τροχαία ατυχήματα με αρκούδα, εκ των οποίων, το μεγαλύτερο ποσοστό συνέβη στους 3 μεγάλους οδικούς άξονες, όπου τα προστατευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, αποδεικνύονται ανεπαρκή.




ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ
ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Στην ημερίδα παρευρέ-θηκαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κα Αν. Μπάστα, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Χαρούμενος, ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. M. Χατζησυμεωνίδης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα- θώς και εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και φοιτητές Πολυτεχνικών σχο- λών του ΑΠΘ.


Την ικανοποίησή της εξέφρασε η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας κ. Άν. Μπάστα διότι όπώς τόνισε: «οι εργασίες της, θα εμπλουτίσουν το διάλογο στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εποικοδομητική ανάπτυξη συνεργασιών, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία, τον απαιτούμενο και απαραίτητο σχεδιασμό των υποδομών μεταφορών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας».


Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους οδικούς άξονες στα σημεία όπου τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν τα ατυχήματα με τις αρκούδες. Ενώ ξεναγήθηκαν στα πολιτιστικά μνημεία της Καστοριάς από τα οποία δήλωσαν εντυπωσιασμένοι.


Ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης χαρακτήρισε τους ξένους επισκέπτες ως τους καλύτερους πρεσβευτές για την προβολή της Καστοριάς στο εξωτερικό και για το αντικείμενο της ημερίδας είπε:, «Η Εγνατία οδός έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή μας να βγει από την απομόνωση, όμως κοντά στα έργα υποδομής, θα πρέπει να φροντίσουμε και για την άγρια φύση καθώς και για τους οικότoπους των ορεινών όγκων και να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης δεν μπορούμε να καταργούμε τη φύση».

0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις