Στο facebook

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.

Πρόσφατα

12 Νοεμβρίου 2010
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

Η επόμενη μέρα, βρήκε τους συνδυασμούς, να κάνουν “ταμείο”, μετρώντας κέρδη και ζημίες και τους πολίτες να αναλογίζονται τις επιλογές τους, με τον τρόπο που κάνουν πάντα, αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...

Τουτέστιν είτε να διαψεύδουν ότι εψήφισαν κάποιον που δεν εξελέγη είτε να... ψεύδονται ότι εψήφισαν κάποιον που εξελέγη! Αυτή η συνήθης πρακτική, που εντάσσεται στον γενικό αφορισμό

“η νίκη έχει πολλούς πάτρωνες, ενώ η ήττα είναι ορφανή”, αποτελεί κυρίαρχο στοχείο της ψυχοσύνθεσης του έλληνα ψηφοφόρου, που φροντίζει πάντα να είναι με τους νικητές, για προφανείς λόγους! Δηλαδή ο υποψήφιος αξιολογείται από τους ψηφοφόρους αφότου εκλεγεί και όχι πριν καταθέσουν την ψήφο τους στην κάλπη! Γι΄ αυτό έχουμε κι αυτό το αποτέλεσμα....
Ο Καλλικράτης έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας να διεκδικήσουν την ψήφο μας, χωρίς προηγουμένως να αποσπάσουν και την συγκατάθεσή μας. Έτσι πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδοοικογενειακών σπαραγμών, με τεράστιες παράπλευρες απώλειες!
Από τους 950 περίπου υποψήφιους, που κατέβηκαν στον τοπικό εκλογικό στίβο, ελάχιστοι διάβασαν μέχρι το τέλος τον Καλλικράτη. Οι περισσότεροι πήγαν... αδιάβαστοι! Ανάμεσά τους και κάποιοι, που εθήτευσαν σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, αλλά με την παρουσία τους, απλά αναβίωσαν το μυθικό πρόσωπο της Σφίγγας...
Η μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, δεν εξαντλείται μόνο με την εκλογή των αιρετών, που συγκροτούν το πολιτικό προσωπικό της. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η εφαρμογή της. Θα πρέπει επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, καθώς και τα άτομα που θα πλαισιώσουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, να καταφέρουν να διαχειριστούν τις πρόσθετες εξουσίες, που τους προσφέρονται, με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.
Και όχι να αναλωθούν στις συνήθεις επικοινωνιακές πρακτικές, με ορίζοντα τετραετίας, για ψηφοθηρικούς λόγους, θεωρώντας ούτως ή άλλως “χαμένη” την παρούσα θητεία, από την στενότητα πόρων, που επέβαλε το “μνημόνιο” στην τοπική αυτοδιοίκηση!
Από μια πρώτη ανάγνωση των ψηφοδελτίων, με τα ονόματα των υποψηφίων που κατάφεραν να εκλεγούν, αντιλαμβάνεται κι ο πιο ανυποψίαστος αναγνώστης, ότι υπερίσχυσαν και πάλι τα ίδια κριτήρια των ψηφοφόρων, που διέπουν τις σχέσεις τους με την εκάστοτε εξουσία.
Ο πολίτης πάντα επιλέγει την “συναισθηματική” ψήφο, η οποία ανέκαθεν ήταν η κινητήριος δύναμη, που ανοίγει πόρτες ερμητικά κλειστές για τον ίδιο, κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως πολύ παραστατικά περιγράφει ο Κωνσταντίνος Καβάφης:


ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ
Θ΄ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
κι αν ο μωρός αυτός δεν μ΄ εκτιμήσει
θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.


Αλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ
Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.
Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
Μετά χαράς θα πήγαινα μ΄ αυτόν.


0 σχόλια:

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Δημοφιλείς αναρτήσεις