ΣΕΛΙΔΕΣ
Αρχειοθήκη
-
►
2022
(3)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
►
2017
(2834)
- ► Δεκεμβρίου (79)
- ► Σεπτεμβρίου (261)
- ► Φεβρουαρίου (194)
- ► Ιανουαρίου (207)
-
►
2016
(1885)
- ► Δεκεμβρίου (150)
- ► Σεπτεμβρίου (258)
- ► Φεβρουαρίου (129)
- ► Ιανουαρίου (102)
-
►
2015
(1400)
- ► Δεκεμβρίου (76)
- ► Σεπτεμβρίου (105)
- ► Φεβρουαρίου (133)
- ► Ιανουαρίου (126)
-
►
2014
(1174)
- ► Δεκεμβρίου (123)
- ► Σεπτεμβρίου (211)
- ► Φεβρουαρίου (29)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2013
(213)
- ► Δεκεμβρίου (30)
- ► Σεπτεμβρίου (19)
- ► Φεβρουαρίου (19)
- ► Ιανουαρίου (19)
-
►
2012
(201)
- ► Δεκεμβρίου (13)
- ► Σεπτεμβρίου (14)
- ► Φεβρουαρίου (19)
- ► Ιανουαρίου (20)
-
►
2011
(185)
- ► Δεκεμβρίου (12)
- ► Σεπτεμβρίου (13)
- ► Φεβρουαρίου (24)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
▼
2010
(75)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (20)
-
▼
Αυγούστου
(9)
- Καταστροφή 50.000 γουνοφόρων ζώων!
- ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 800.000 ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ...
- Αυτοδιοικητικά παράδοξα!
- “Έμφραγμα” στο...Φράγμα Άνω Μελά
- “Πρασίνισε” πάλι η λίμνη ...
- "Χορτάριασε" το Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστο...
- “Τσιμέντο να γίνει...”!
- Οι "Γκρίζες Ζώνες" της Καστοριανής Εστίας
- "Ασταθές" και το κτίριο του Πανεπιστημίου
Από το Blogger.
ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ
Πνευματική ιδιοκτησία & Αντιγραφή υλικού
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.
Το περιεχόμενο του blog μας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του kastorianiestia.gr
H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο.
Πρόσφατα
26 Αυγούστου 2010
“Έμφραγμα” στο...Φράγμα Άνω Μελά
8/26/2010 12:17:00 μ.μ.
|
|
Μια τρύπα στο... βουνό, είναι ό,τι απέμεινε από το μικρό φράγμα στο δημοτικό διαμέρισμα Άνω Μελάς, του Δήμου Κορεστείων, πάνω στο οποίο κάτοικοι και τοπικοί φορείς, “επένδυσαν” πολλές προσδοκίες, για την ανάπτυξη της φασολοκαλλιέργειας στην περιοχή!
Σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης άνοιξης, που είχαν σαν αποτέλεσμα να ξηλωθεί ένα μεγάλο μέρος του παλιού αρδευτικού δικτύου και να πληγούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων, ο Δήμος Κορεστείων αναγκάστηκε να εκκενώσει τον ταμιευτήρα του φράγματος, μέχρι νεωτέρας... μεσούσης της παραγωγικής διαδικασίας, που οι απαιτήσεις σε νερό είναι αυξημένες!
Το μικρό φράγμα του Άνω Μελά, που έγινε χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, α
λλά πιθανόν με άλλη... σκοπιμότητα, έχει να επιδείξει την δική του “πονεμένη ιστορία”, όπως παραδέχεται ο σημερινός Δήμαρχος Κορεστείων Κώστας Αντωνιάδης.
Η “κακοδαιμονία” του έργου ξεκινάει από την “ελλιπέστατη” μελέτη του και φτάνει μέχρι την προβληματική δημοπράτηση και την ... “δωροδοκία” του εργολάβου που θα το αναλάμβανε!
Συγκεκριμένα, όταν διαπισώθηκε ότι και η τρίτη δημοπρασία του φράγματος μπορούσε να αποβεί άκαρπη και να χαθούν τα κονδύλια για τον Δήμο, ο τότε Δήμαρχος Κορεστείων Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Εργοληπτών Καστοριάς, προσέφερε σε όποιον εργολάβο αναλάμβανε το φράγμα, να δοθεί ως... bonus η οδοποιία του δρόμου Μελάς - Μακροχώρι, ύψους 600.000 ευρώ, που θεωρείται “φιλέτο” στην διάλεκτο του κατασκευαστικού κλάδου! Έτσι κι έγινε...
Ενδιαφέρον σ΄ αυτή την πρόταση - πακέτο του Δημάρχου - όπως θυμάται ο νυν Δήμαρχος Κ. Αντωνιάδης, που τότε ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου - εκδήλωσε η κατασκευαστική εταιρεία “Κ. Κοντόπουλος ΑΤΕΒΕ”, που πήρε τελικά τον δρόμο, αλλά την εκτέλεση του φράγματος, ανέλαβε μια άλλη τεχνική εταιρία
Το έργο δημοπρατήθηκε κανονικά στις 7-11-2006 με προϋπολογισμό 564.530 ευρώ και παραλήφθηκε προσωρινά στις 13-6-2008 από την παρούσα δημοτική αρχή, επειδή διαπιστώθηκαν παραλείψεις, που καθιστούσαν την λειτουργία του φράγματος ανέφικτη!
Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, που ανέδειξαν όλες τις αδυναμίες του έργου, ο Δήμος Κορεστείων προσέφυγε στην ΤΥΔΚ, που είναι η επιβλέπουσα αρχή, ζητώντας την συνδρομή της στις τελικές αποφάσεις του για το φράγμα.
Η ΤΥΔΚ έκανε αυτοψία στο φράγμα και από τις διαπιστώσεις, εξέδωσε εναντίον του αναδόχου “Ειδική Διαταγή του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85” που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα μας και σύμφωνα με την οποία:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΤΥ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Καστοριά 2 Μαρτίου 2010
Δ/ΝΣΗ Τ.Α. & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. οικ. 171/1001
Τ.Υ.Δ.Κ.
Προς
Την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΔΡΕΩΛΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.
ΚΟΙΝ. 1. Δήμος Κορεστείων
2. ΤΥΔΚ
ΘΕΜΑ: “ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ” του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85
Κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις στο αρδευτικό φράγμα του Άνω Μελά, παρατηρήθηκαν διαρροές νερού μέσα από το σώμα του φράγματος. Οι διαρροές αυτές μέσα από το σώμα εντοπίζονται στα 4.00 έως 5.00 μέτρα χαμηλότερα από το υψόμετρο της στέψης του φράγματος. Αποτέλεσμα των διαρροών αυτών είναι η απομάκρυνση του λεπτόκοκκου όπως μαρτυρούν οι καθιζήσεις που έχουν συμβεί στο επίπεδο της στέψης του φράγματος.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι διαρροές νερού μέσα από το σώμα του φράγματος, αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ευστάθειά του.
Για την αποφυγή μιας τέτοιας συνέπειας, αφού εκκενωθεί ο ταμιευτήρας θα πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης - βελτίωσης γαι την αντιμετώπιση των διαρροών. Οι εργασίες αυτές θα προκύψουν αφού εκπονηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (δύο μηνών) οι απαιτούμενες μελέτες με δαπάνη του αναδόχου.
Μετά το πέρας της εκπόνησης των μελετών από όπου και θα προκύψει η βέλτιστη λύση αποκατάστασης - βελτίωσης, οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.
Οι προθεσμίες εκτέλεσης των παραπάνω ενεργειών αρχίζουν από την ημερομηνία επίδοσης του παρόντος στον ανάδοχο του έργου.
Το έγγραφο αυ τό αποτελεί ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85 για το έργο: “Κατασκευή αρδευτικού φράγματος Άνω Μελά του Δήμου Κορεστίων Νομού Καστοριάς”, του οποίου είστε ανάδοχος.
Η προϊσταμένη ΤΥΔΚ
Πηνελόπη Μοσχίδου
Πολιτικός Μηχανικός
Κατά της απόφασης της ΤΥΔΚ η ανάδοχος εταιρεία άσκησε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου Κορεστείων.
Τα προβλήματα, που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, αποδίδονται από τον Δήμαρχο στην “ελλειπή μελέτη” η οποία, κατά ένα παράδοξο τρόπο, ανατέθηκε με συνολικό κόστος 55.000 ευρώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως... επιστημονική έρευνα, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
Η μελέτη όμως δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένη, γι΄ αυτό ο σημερινός Δήμαρχος Κορεστείων Κ. Αντωνιάδης, παρακράτησε ένα ποσό 8.000 ευρώ από αυτό που αρχικά είχε συμφωνηθεί! Για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος, δεν αποποιείται των ευθυνών του, ως συνεργάτης του πρώην Δημάρχου Γ. Παπαδόπουλου και δηλώνει ευθαρσώς: “Θεωρήσαμε αυτή την συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως ιδανική περίπτωση, διότι οι πληροφορίες που είχαμε για τον μελετητή ήταν άριστες.
Αργότερα διαψευστήκαμε...”!
Τελειώνοντας οι εργασίες, σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στο έργο, και για το λόγο αυτό προκηρύχθηκε από τον Δήμο η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ. Η δημοπράτηση που έγινε στις 23-6-2009, προέβλεπε την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης στις 26-8-2010, με παρεμβάσεις στο χωμάτινο φράγμα, με σκυρόδεμα και εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης του υδάτινου όγκου σ΄ αυτό. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έγινε καμιά εργασία από τον κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα εντός του φράγματος αλλά και σοβαρές διαρροές στο τείχωμά του, που προκάλεσαν τις κατασταροφικές πλημμύρες του χειμώνα.
Όταν αποκαταστάθηκαν οι ζημίες, μετά από δύο μήνες αφότου ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το αρδευτικό διαπιστώθηκε ότι διάφορες φερτές ύλες είχαν φράξει το δίκτυο και τα 3/4 το κάμπου του Μελά δεν μπορούσαν να αρδευτούν.
Ο Δήμος Κορεστείων κάλεσε γεωλόγους, σε συνεργασία με την ΤΥΔΚ Καστοριάς, για να υποδείξουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Αν και εκ πρώτης όψεως τα προβλήματα φαίνονται δυσεπίλυτα, διότι το τείχωμα του φράγματος είναι μια απλή επιχωμάτωση... και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσει ρωγμές.
Το παράδοξο σ΄ όλη την ιστορία είναι ότι το αρδευτικό δίκτυο του Μελά, δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο φράγμα το οποίο απευθύνεται κυρίως στους καλλιεργητές του Μακροχωρίου και προς τα κάτω...
Αντίθετα η τροφοδοσία του αρδευτικού δικτύου του Μελά, γίνεται πολύ πιο πάνω από το φράγμα, με σωλήνα που περνάει δίπλα από αυτό, την οποία, όπως ομολογεί ο Δήμαρχος, ανακάλυψαν εκ των υστέρων από σύμπτωση!
Γεμίζοντας το φράγμα με νερό, καλύφθηκε το σημείο απ΄ όπου περνάει το αρδευτικό, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει μετέωρο στον αέρα!
Εκεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, χρειάζεται μια σοβαρή παρέμβαση με “ζαρζανέτι”, που να στηρίξει το δρόμο και να μην υπάρξουν προβλήματα στην συνέχεια.
“Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ολοκλήρωση του έργου, δηλώνει ο Δήμαρχος Κορεστείων, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όταν ο φορέας υλοποίησης, είναι ένας μικρός Δήμος σαν τον δικό μας, αντιμετωπίζει πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Αυτό το έργο έπρεπε να το αναλάβει η Νομαρχία ή η Περιφέρεια”!
Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν παραδέχεται ότι “Δεν είχαν προβλεφθεί πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε μια επόμενη φάση”.
Διότι τα φράγματα είναι χωμάτινα και δεν έχουν τις ίδιες αντοχές μ΄ εκείνα που “δένονται” με σκυρόδεμα.
Για να γίνει ένα κανονικό φράγμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δημάρχου, θα πρέπει να διατεθεί τουλάχιστον 1,5 εκ ευρώ. Γι΄ αυτό και οι δύο πρώτες δημοπρασίες του έργου απέβησαν άκαρπες.
Σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης άνοιξης, που είχαν σαν αποτέλεσμα να ξηλωθεί ένα μεγάλο μέρος του παλιού αρδευτικού δικτύου και να πληγούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων, ο Δήμος Κορεστείων αναγκάστηκε να εκκενώσει τον ταμιευτήρα του φράγματος, μέχρι νεωτέρας... μεσούσης της παραγωγικής διαδικασίας, που οι απαιτήσεις σε νερό είναι αυξημένες!
Το μικρό φράγμα του Άνω Μελά, που έγινε χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, α
λλά πιθανόν με άλλη... σκοπιμότητα, έχει να επιδείξει την δική του “πονεμένη ιστορία”, όπως παραδέχεται ο σημερινός Δήμαρχος Κορεστείων Κώστας Αντωνιάδης.
Η “κακοδαιμονία” του έργου ξεκινάει από την “ελλιπέστατη” μελέτη του και φτάνει μέχρι την προβληματική δημοπράτηση και την ... “δωροδοκία” του εργολάβου που θα το αναλάμβανε!
Συγκεκριμένα, όταν διαπισώθηκε ότι και η τρίτη δημοπρασία του φράγματος μπορούσε να αποβεί άκαρπη και να χαθούν τα κονδύλια για τον Δήμο, ο τότε Δήμαρχος Κορεστείων Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Εργοληπτών Καστοριάς, προσέφερε σε όποιον εργολάβο αναλάμβανε το φράγμα, να δοθεί ως... bonus η οδοποιία του δρόμου Μελάς - Μακροχώρι, ύψους 600.000 ευρώ, που θεωρείται “φιλέτο” στην διάλεκτο του κατασκευαστικού κλάδου! Έτσι κι έγινε...
Ενδιαφέρον σ΄ αυτή την πρόταση - πακέτο του Δημάρχου - όπως θυμάται ο νυν Δήμαρχος Κ. Αντωνιάδης, που τότε ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου - εκδήλωσε η κατασκευαστική εταιρεία “Κ. Κοντόπουλος ΑΤΕΒΕ”, που πήρε τελικά τον δρόμο, αλλά την εκτέλεση του φράγματος, ανέλαβε μια άλλη τεχνική εταιρία
Το έργο δημοπρατήθηκε κανονικά στις 7-11-2006 με προϋπολογισμό 564.530 ευρώ και παραλήφθηκε προσωρινά στις 13-6-2008 από την παρούσα δημοτική αρχή, επειδή διαπιστώθηκαν παραλείψεις, που καθιστούσαν την λειτουργία του φράγματος ανέφικτη!
Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, που ανέδειξαν όλες τις αδυναμίες του έργου, ο Δήμος Κορεστείων προσέφυγε στην ΤΥΔΚ, που είναι η επιβλέπουσα αρχή, ζητώντας την συνδρομή της στις τελικές αποφάσεις του για το φράγμα.
Η ΤΥΔΚ έκανε αυτοψία στο φράγμα και από τις διαπιστώσεις, εξέδωσε εναντίον του αναδόχου “Ειδική Διαταγή του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85” που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα μας και σύμφωνα με την οποία:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΤΥ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Καστοριά 2 Μαρτίου 2010
Δ/ΝΣΗ Τ.Α. & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. οικ. 171/1001
Τ.Υ.Δ.Κ.
Προς
Την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΔΡΕΩΛΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.
ΚΟΙΝ. 1. Δήμος Κορεστείων
2. ΤΥΔΚ
ΘΕΜΑ: “ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ” του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85
Κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις στο αρδευτικό φράγμα του Άνω Μελά, παρατηρήθηκαν διαρροές νερού μέσα από το σώμα του φράγματος. Οι διαρροές αυτές μέσα από το σώμα εντοπίζονται στα 4.00 έως 5.00 μέτρα χαμηλότερα από το υψόμετρο της στέψης του φράγματος. Αποτέλεσμα των διαρροών αυτών είναι η απομάκρυνση του λεπτόκοκκου όπως μαρτυρούν οι καθιζήσεις που έχουν συμβεί στο επίπεδο της στέψης του φράγματος.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι διαρροές νερού μέσα από το σώμα του φράγματος, αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ευστάθειά του.
Για την αποφυγή μιας τέτοιας συνέπειας, αφού εκκενωθεί ο ταμιευτήρας θα πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης - βελτίωσης γαι την αντιμετώπιση των διαρροών. Οι εργασίες αυτές θα προκύψουν αφού εκπονηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (δύο μηνών) οι απαιτούμενες μελέτες με δαπάνη του αναδόχου.
Μετά το πέρας της εκπόνησης των μελετών από όπου και θα προκύψει η βέλτιστη λύση αποκατάστασης - βελτίωσης, οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.
Οι προθεσμίες εκτέλεσης των παραπάνω ενεργειών αρχίζουν από την ημερομηνία επίδοσης του παρόντος στον ανάδοχο του έργου.
Το έγγραφο αυ τό αποτελεί ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ του άρθρου 46 του Π.Δ. 609/85 για το έργο: “Κατασκευή αρδευτικού φράγματος Άνω Μελά του Δήμου Κορεστίων Νομού Καστοριάς”, του οποίου είστε ανάδοχος.
Η προϊσταμένη ΤΥΔΚ
Πηνελόπη Μοσχίδου
Πολιτικός Μηχανικός
Κατά της απόφασης της ΤΥΔΚ η ανάδοχος εταιρεία άσκησε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου Κορεστείων.
Τα προβλήματα, που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, αποδίδονται από τον Δήμαρχο στην “ελλειπή μελέτη” η οποία, κατά ένα παράδοξο τρόπο, ανατέθηκε με συνολικό κόστος 55.000 ευρώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως... επιστημονική έρευνα, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
Η μελέτη όμως δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένη, γι΄ αυτό ο σημερινός Δήμαρχος Κορεστείων Κ. Αντωνιάδης, παρακράτησε ένα ποσό 8.000 ευρώ από αυτό που αρχικά είχε συμφωνηθεί! Για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος, δεν αποποιείται των ευθυνών του, ως συνεργάτης του πρώην Δημάρχου Γ. Παπαδόπουλου και δηλώνει ευθαρσώς: “Θεωρήσαμε αυτή την συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως ιδανική περίπτωση, διότι οι πληροφορίες που είχαμε για τον μελετητή ήταν άριστες.
Αργότερα διαψευστήκαμε...”!
Τελειώνοντας οι εργασίες, σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στο έργο, και για το λόγο αυτό προκηρύχθηκε από τον Δήμο η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ. Η δημοπράτηση που έγινε στις 23-6-2009, προέβλεπε την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης στις 26-8-2010, με παρεμβάσεις στο χωμάτινο φράγμα, με σκυρόδεμα και εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης του υδάτινου όγκου σ΄ αυτό. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έγινε καμιά εργασία από τον κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα εντός του φράγματος αλλά και σοβαρές διαρροές στο τείχωμά του, που προκάλεσαν τις κατασταροφικές πλημμύρες του χειμώνα.
Όταν αποκαταστάθηκαν οι ζημίες, μετά από δύο μήνες αφότου ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το αρδευτικό διαπιστώθηκε ότι διάφορες φερτές ύλες είχαν φράξει το δίκτυο και τα 3/4 το κάμπου του Μελά δεν μπορούσαν να αρδευτούν.
Ο Δήμος Κορεστείων κάλεσε γεωλόγους, σε συνεργασία με την ΤΥΔΚ Καστοριάς, για να υποδείξουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Αν και εκ πρώτης όψεως τα προβλήματα φαίνονται δυσεπίλυτα, διότι το τείχωμα του φράγματος είναι μια απλή επιχωμάτωση... και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσει ρωγμές.
Το παράδοξο σ΄ όλη την ιστορία είναι ότι το αρδευτικό δίκτυο του Μελά, δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο φράγμα το οποίο απευθύνεται κυρίως στους καλλιεργητές του Μακροχωρίου και προς τα κάτω...
Αντίθετα η τροφοδοσία του αρδευτικού δικτύου του Μελά, γίνεται πολύ πιο πάνω από το φράγμα, με σωλήνα που περνάει δίπλα από αυτό, την οποία, όπως ομολογεί ο Δήμαρχος, ανακάλυψαν εκ των υστέρων από σύμπτωση!
Γεμίζοντας το φράγμα με νερό, καλύφθηκε το σημείο απ΄ όπου περνάει το αρδευτικό, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει μετέωρο στον αέρα!
Εκεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, χρειάζεται μια σοβαρή παρέμβαση με “ζαρζανέτι”, που να στηρίξει το δρόμο και να μην υπάρξουν προβλήματα στην συνέχεια.
“Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ολοκλήρωση του έργου, δηλώνει ο Δήμαρχος Κορεστείων, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όταν ο φορέας υλοποίησης, είναι ένας μικρός Δήμος σαν τον δικό μας, αντιμετωπίζει πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Αυτό το έργο έπρεπε να το αναλάβει η Νομαρχία ή η Περιφέρεια”!
Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν παραδέχεται ότι “Δεν είχαν προβλεφθεί πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε μια επόμενη φάση”.
Διότι τα φράγματα είναι χωμάτινα και δεν έχουν τις ίδιες αντοχές μ΄ εκείνα που “δένονται” με σκυρόδεμα.
Για να γίνει ένα κανονικό φράγμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δημάρχου, θα πρέπει να διατεθεί τουλάχιστον 1,5 εκ ευρώ. Γι΄ αυτό και οι δύο πρώτες δημοπρασίες του έργου απέβησαν άκαρπες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις 13 χλµ. ανατολικά της Καστοριάς, στην ανατολική ακτή της λίμνης Ορεστιάδας, βρίσκεται ένα πολύ όμορφο χωριουδάκι, το Μαυροχώρι ή Μα...
-
Ύστερα από τον δημοσίευμα της "Κ.Ε." της π. εβδομάδος, που δεν διαψεύστηκε από κανέναν, πυκνώνουν τα ερωτηματικά που προκαλε...
-
►ΜΑΛΛΟΝ βιάστηκαν κάποιοι να αποδώσουν σ΄ ένα πρώην δήμαρχο, το... διασωληνωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που εγκατέστησε ο Δήμος Καστ...
-
Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δείτε όλα τα ονόματα των επιτυχόντων από όλα τα Λύκεια της Π. Ε. Καστοριάς
-
►ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ πέντε χρόνων αποφασίστηκε από την Δικαιοσύνη, η οριστική παύση από την εργασία του, του γνωστού πλέον σε όλους πρώην τα...
-
Με πρόταση μομφής κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαντάει η ΝΔ στην κίνηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μετά από πολύωρη συζήτηση...
-
►ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αποκτήσαμε κυβέρνηση! Η οποία δεν είναι ούτε συγκυβέρνηση ούτε υπηρεσιακή. Είναι κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” σύμφωνα με τον νεολο...
-
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε με την καταγραφή 501 υπηρεσιών στο gov.gr, ενώ σήμερα έχουν φτάσει πάνω από 1.500.
-
Ούτε το Καστοριανό Καρναβάλι βγήκε αλώβητο, από την οικονομική κρίση των μνημονίων και των χαρατσιών, που διακωμωδήθηκαν όμως αρκούντ...
-
Για κανόνες εμπλοκής που έχουν πλέον παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του κάνει λόγο ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Μπουλέντ Μποστ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου